25 jan 2024

Door Max Kievits access_time5 min

User Experience Design: meer dan alleen ‘plaatjes maken’

In het digitale tijdperk staat gebruikerservaring (UX) steeds vaker centraal. Het belang van UX-design is daarom voor bedrijven van onschatbare waarde. UX-design gaat veel verder dan alleen het esthetische aspect van een product of dienst. Het draait om het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van gebruikers. En ook: om het creëren van naadloze, intuïtieve en bevredigende ervaringen. 

Waarom bedrijven moeten investeren in UX-design? Mijn naam is Max, NN/g Master Certified UX-designer, en in deze blog geef ik je mijn tips en tricks om als organisatie aan de slag te gaan met UX. 

 

User Experience Design: meer dan alleen ‘plaatjes maken’

Klanttevredenheid en loyaliteit 

Een goede UX is essentieel voor het creëren van klanttevredenheid en het opbouwen van loyaliteit. Wanneer gebruikers een positieve ervaring hebben met een product of dienst, zijn ze eerder geneigd om terug te keren naar de website, of je aan te bevelen bij anderen. Een gebruiksvriendelijke interface, intuïtieve navigatie en relevante inhoud dragen allemaal bij aan een positieve UX; ze verhogen de klanttevredenheid. Door te investeren in UX-design bouwen organisaties een sterke band op met hun gebruikers, wat vaak leidt tot langdurige loyaliteit. Een goede gebruikerservaring is dus niet één klein vinkje dat je product of dienst moet aanvinken; het is het resultaat van veel complexe thema’s. Daar kan een UX-expert van Arcady je bij helpen. Om je op weg te helpen, raad ik je aan om aandacht te geven aan de onderwerpen die ik hieronder behandel. 

Responsief ontwerp 

Ten eerste, optimaliseer de gebruikerservaring voor verschillende apparaten. Zoals mobiel, tablet en desktop. Het is belangrijk dat je consistentie uitstraalt en functioneel bent op alle platforms. Op deze manier kan de eindgebruiker opgebouwde kennis en ervaring op desktop toepassen op bijvoorbeeld mobiel. 

Toegankelijkheid 

Zorg er vervolgens voor dat het ontwerp toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen. Gebruik adequate kleurcontrasten (ik adviseer ten minste AA volgens WCAG), alt-teksten voor afbeeldingen en overweeg de navigatie te laten werken met een toetsenbord. Uiteraard is ieder product uniek, dus laat een UX-expert van Arcady met je meedenken. Maar dit wil ik je vast meegeven: neem de toegankelijkheid aan het begin van het ontwerpproces al mee. Het is namelijk heel inefficiënt, werkdrukverhogend en prijzig als toegankelijkheid een bijzaak is.  

Concurrentievoordeel

In een competitieve markt kan UX-design een belangrijk concurrentievoordeel bieden. Gebruikers hebben steeds meer keuzemogelijkheden en zullen eerder kiezen voor een product of dienst met een betere gebruikerservaring. Bedrijven die investeren in UX-design en erin slagen om intuïtieve en aantrekkelijke ervaringen te bieden, zullen zich onderscheiden van hun concurrenten. Een positieve UX kan ook leiden tot positieve mond-tot-mondreclame, waardoor het bereik en de reputatie van een bedrijf wordt vergroot. Het investeren in UX-design lijkt misschien een extra kostenpost, maar het is eerder een investering in de toekomst van jouw bedrijf. Daar kunnen wij je bij helpen. Het is de investering waard, want in de wereld van vandaag is een goede gebruikerservaring niet langer een luxe, maar een noodzaak.   

Verhoogde conversie en omzet 

Een goed ontworpen UX leidt mogelijk tot verhoogde conversie en omzet. Wanneer gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, moeiteloos kunnen navigeren en een bevredigende ervaring hebben, zijn gebruikers eerder geneigd om over te gaan tot aankoop of conversie. Een verbetering van de gebruikerservaring kan leiden tot een vermindering van het aantal afhakers tijdens het aankoopproces en een verhoogde betrokkenheid bij de website of app. Dit vertaalt zich uiteindelijk in een verhoogde omzet en een beter rendement op investeringen. Ieder product is natuurlijk anders, maar hier geef ik je een aantal tricks mee die je kan proberen: 

Tip 1: Eenvoudige navigatie 

- Zorg voor een intuïtieve en eenvoudige navigatiestructuur. 

- Beperk het aantal klikken dat nodig is om de gewenste actie te voltooien. 

Tip 2: Duidelijke CTA’s (Call-to-Action) 

- Maak de CTA-knoppen opvallend en gemakkelijk te herkennen. 

- Gebruik overtuigende tekst die aanzet tot actie, zoals "Koop nu", "Aanmelden" of “Gratis proberen”. 

Tip 3: Duidelijke Informatiestructuur 

- Organiseer de inhoud logisch en maak gebruik van duidelijke titels en koppen. 

- Zorg voor een heldere hiërarchie, zodat gebruikers gemakkelijk begrijpen waar ze zich op de website bevinden. 

Tip 4: A/B-Testen 

- Voer regelmatig A/B-tests uit om verschillende ontwerpelementen te vergelijken en te zien welke de hoogste conversies opleveren. 

- Test zaken als kleuren, knop-posities, en tekstvarianten. 

 

Kostenbesparing op de lange termijn 

Investeren in UX-design is op de lange termijn vaak kostenbesparend voor bedrijven. Daarvoor is het slim om je te focussen op het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van gebruikers. Bij voorkeur in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces, dan kan je potentiële problemen identificeren en aanpakken nog voordat ze zich voordoen. 

Dit resulteert mogelijk in minder noodzakelijke herontwerpen en aanpassingen na de lancering, wat tijd en kosten bespaart. Bovendien kan een goede UX de klantenservicekosten verlagen, omdat gebruikers minder vaak contact opnemen met vragen of problemen.  

Verbeterde gebruikersinzichten 

UX-design omvat het uitvoeren van gebruikersonderzoek en het verzamelen van gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van gebruikers. Door deze inzichten te verkrijgen, kunnen bedrijven hun producten en diensten beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers. Dit resulteert in meer gepersonaliseerde en relevante ervaringen, wat de betrokkenheid en tevredenheid van gebruikers verhoogt. Als UX-professional zet ik meerdere technieken in om dichter bij dit doel te komen, zoals: 

Techniek 1: Interviews en gesprekken

De gebruiker is je eindklant, daarvoor ontwerpen we de producten. Daarom ga ik rechtstreeks naar de bron door persoonlijke interviews en gesprekken met hen te voeren. Hierdoor kom ik, naast hun behoefte, er ook achter waar ze mogelijk vastlopen. Deze inzichten vertaal ik vervolgens naar ontwerpkansen voor in het product.  

Techniek 2: Surveys en Enquêtes 

Voor grootschalige inzichten vertrouw ik op online surveys en enquêtes. Hierdoor ontdek ik trends en ontvang ik kwantitatieve gegevens over de gebruikservaring. 

Techniek 3: Usability Testing 

Deze ken je waarschijnlijk wel. Het testen van prototypes door gebruikers kan je waardevolle inzichten geven over de praktische bruikbaarheid van een product. Wij als designers observeren, leren en optimaliseren op basis van echte gebruikersinteracties. Heatmaps, Analytics Heatmaps en analytics-tools volgen gebruikersgedrag op de voet. Dit laat zien waar gebruikers klikken, scrollen en aarzelen. Zo weten designers precies waar ze verbeteringen aan kunnen brengen.    

Techniek 4: Persona ontwikkeling 

Dit is een hele interessante tijdens het ontwerpproces en gebruik ik zelf vrijwel dagelijks. Door het creëren van persona’s sta je even in de schoenen van je gebruikers. UX-designers ontwikkelen fictieve representaties van gebruikersgroepen om beter te begrijpen wat hen drijft en motiveert. 

Conclusie 

Het belang van UX-design voor organisaties moet zeker niet onderschat worden. Het investeren in een goede gebruikerservaring heeft vele voordelen. Waaronder het vergroten van klanttevredenheid, het opbouwen van loyaliteit en het verkrijgen van een concurrentievoordeel. Maar ook:  het verhogen van conversies en omzet en het besparen van kosten op de lange termijn. 

Door te streven naar een intuïtieve, naadloze en bevredigende gebruikerservaring bouwen bedrijven een sterke band op met hun gebruikers. Daardoor zijn ze vaker succesvoller in de steeds veranderende digitale wereld. 

Wil jij met jouw organisatie de volgende stap zetten? Neem contact op met mij of één van mijn UX-collega’s. Dan denken we met je mee! 




Webtoegankelijkheid: de sleutel tot inclusiviteit op het web
Volgend bericht
Webtoegankelijkheid: de sleutel tot inclusiviteit op het web