Het vinden van de juiste software developer is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Hoe vind je dan toch de juiste developer die past binnen jouw team? Om je hierbij te helpen, hebben wij een zestal handige tips op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!
1. Wees specifiek met je requirements.
Je bent misschien geneigd te kiezen voor iemand met de ‘total package’. Iemand met zowel front-end als back-end expertise en kennis van vele soorten stacks. Jaren ervaring…
Ho, stop. Is dat echt wat je nodig hebt?
Laten we een stap terug gaan. Beantwoord allereerst de vraag waarom je een software developer nodig hebt? Wil je vooral meters maken of heb je iemand nodig die meer kan bijsturen in het proces? Gaat het om nieuwbouw of doorontwikkeling? En, naar welke stack ben je op zoek? Met het beantwoorden van deze vragen kun je waarschijnlijk al een hoop budget besparen.
Wil je vooral meters maken? Dan is een junior bij uitstek geschikt. Met hun ruimdenkendheid, nieuwe inzichten en onbevangenheid zijn ze een waardevolle versterking voor je team. Heb je juist iemand nodig die daadwerkelijk kan bijsturen in het proces, óf zelfs kan leidinggeven? Ga dan voor een medior of senior.
Tip: Vraag je om een aantal jaren ervaring in een bepaald framework? Check dan wel even hoe lang dit framework al bestaat…
2. Check het netwerk van de developer.
Het netwerk van de developer is een belangrijke graadmeter. Door onderzoek te doen naar het netwerk, kom je erachter bij welke bedrijven deze developer heeft gewerkt en hoe vol de rugzak zit met relevante ervaring. Belangrijke informatie om je requirements - zoals je hierboven hebt aangescherpt - op te toetsen.
Daarnaast is het interessant om te zien hoe actief iemand zijn netwerk onderhoudt. Is hij of zij vaak online, op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen of juist regelmatig op zoek naar de nieuwste trends in de softwarewereld? Relevante informatie als je wilt weten hoe het gesteld is met de intrinsieke motivatie.
Tot slot is het handig om te weten of deze developer alleen acteert of juist behoort tot een groter geheel. Dat laatste heeft zo zeker zijn voordeel.
3. Een CV zegt niet alles.
Wij begrijpen dat je op zoek bent naar de beste kandidaat. Je wilt immers waar voor je geld. Toch zegt een CV niet alles. Stel dat je meer dan tien jaar actief bent in een bepaalde stack. Betekent dit dan ook dat je hier expert in bent? Nee, wij vinden van niet. De markt innoveert zo razendsnel dat nieuwe kennis soms net zo belangrijk is - soms zelfs belangrijker - dan ervaring. Zeker binnen de front-end wereld. Bedenk daarom of je de focus liever op ervaring of op nieuwe kennis legt.
4. Softskills zijn even belangrijk als hardskills.
De eerste indruk is heel belangrijk. Bijvoorbeeld hoe iemand binnenkomt, op zijn stoel zit, zichzelf presenteert of communiceert. Het klinkt allemaal zo logisch. Toch is dat niet altijd zo. Hoe fijn is het wanneer iemand meedenkt, zijn mening durft te geven en het team inspireert. Een positief persoon met een glimlach. Iemand die het team verbindt en de vertaalslag maakt tussen business en IT.
Bedenk daarom tijdens het gesprek welke softskills een verrijking zullen zijn voor jouw organisatie of team. Een mismatch op persoonlijk vlak is natuurlijk zonde.
5. Toets de ambitie.
Ontwikkelen, doorgroeien, maar ook jezelf als persoon ontplooien. De ambitie en wil om iets te bereiken, typeert een persoon. Denk bijvoorbeeld aan je eigen sollicitatie. Je zat vast niet op deze plek zonder de getoonde ambitie en bijhorende bewijslasten, toch?
Samengevat heb je het over persoonlijk leiderschap. Hoeveel investeert deze persoon in nieuwe kennis en groeimogelijkheden? Waar wil wil hij of zij over X-aantal jaren staan? Welke dromen liggen in het verschiet? Soms zegt ambitie en intrinsieke motivatie meer over een persoon dan de gevraagde ervaring.
6. Ga voor iemand die echt waarde oplevert.
Doordat je nu je eisen veel specifieker op papier hebt gezet, zul je sneller een developer vinden die de waarde creëert waar jij naar op zoek bent. Het vergemakkelijkt de zoektocht en bespaart in sommige gevallen een hoop geld. Check vooral ook je eigen netwerk in het zoeken van versterking. Want waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Een goede referentie over iets of iemand is soms het meest waardevol van allemaal.
De Arcadians van Arcady.
Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar wie wij zijn? Neem dan contact op met business developer Leo van Pagée.